Gruppresor Nora

Trästaden Nora är präglad av bergshantering. Efter en stadsbrand 1731 byggdes staden upp enligt det rutnät som finns kvar än i dag. Vackra trähus, trivsamma gårdar, skvallerspeglar, kullerstensgator loppisar, personliga butiker, caféer och glass bidrar till stadens charm. Tillsammans med veteranjärnvägen och bergsmansbyn Pershyttan berättar Nora en viktig del av Sveriges historia. Följ med våra kunniga guider och upptäck historia, kuriosa eller kusliga mordhistorier. Behöver du tips eller idéer för din resa? Kontakta Nora turistbyrå på tfn. 0587-81120, e-post. info@nora.se

Guidade visningar för större sällskap

Stadsvandring
Upptäck Nora under en tur på gator med tidstypiska hus, kullersten och skvallerspeglar. Nora fick stadsprivilegier år 1643 och har idag kvar en välbevarad trähusbebyggelse från 1700– och 1800–talen. Hör historien om staden, järnvägen, bergsmännen och andra personligheter.
Visningen tar ca 1 timme
Stadsvandringar är bokningsbara året runt.
1–30 personer/grupp eller 1 buss/rundtur 1 625 kr inkl. moms
Bokning & info: Nora Turistbyrå tfn: 0587-811 20

Göthlinska gården
Visning av familjen Göthlins borgarhem från början av 1900–talet. Huset och dess inredning är bevarat som det såg ut när den sista familjemedlemmen, dottern Ingrid Göthlin, bodde här. Här finns prov på fröken Ingrids stora intresse porslinsmålning men också konst, möbler, leksaker och prydnadsföremål.
Visningen tar ca 1 timme
Gården är öppen för bokning under perioden april-oktober.
1–20 personer/grupp 1 300 kr, 0 % moms
Bokning & info: Nora Turistbyrå tfn: 0587-811 20

Bergsmansbyn Pershyttan
Rundvandring i en av Sveriges bäst bevarade bergsmansbyar. Lär er mer om hur järnframställningen gick till och se vattenhjulet och stånggången, slaggstenshögar och bergsmansgårdar. Under vandringen görs ett spännande besök i hyttan som står kvar som den lämnades efter sista blåsningen år 1953.
Visningen tar ca 1 timme
Pershyttan är öppen för bokning under perioden maj-oktober.
1–30 personer/grupp 1 500 kr, 0% moms
Bokning & info: Nora Turistbyrå tfn: 0587-811 20

Lockgruvan
Upplev Lockgruvans bergrum 40 meter under jord. Lockgruvan är en av Bergslagens äldsta gruvor och var i drift till 1909. I Pershyttan bröts järnmalm från medeltiden fram till gruvbrytningen upphörde 1967. Hör hur gruvbrytningen gick till i äldre tid och känn atmosfären i bergrummet.
Visningen tar ca 1 timme
Lockgruvan är öppen för bokning under perioden maj-oktober.
1–29 personer/grupp 1 500 kr, 0% moms
Bokning & info: Nora Turistbyrå tfn: 0587-811 20

Maria Lang Mordvandring
Verklighetens Skoga heter Nora. Överallt i staden har Maria Lang låtit människor falla offer för lömska mördare i sina deckare. Upptäck Skoga under en Mordisk vandring med berättelser och teaterscener från Langdeckarna och Maria Langs liv.
Visningen tar ca 1 timme
Mordvandringar är bokningsbara året runt.
Bokning & info: Ove Hoffner tfn: 070-621 28 98

Mer information om visningar och besöksmål i Nora>>
Information om caféer och restauranger för större grupper>>

 

31 augusti, 2023
Bild på Villa Flora i Hjo

Under våren 2023 besökte det digitala resemagasinet Freedom Travel våra tre trästäder Eksjö, Hjo och Nora. Här ger Helena och Peter sina bästa tips på vad du kan göra när du besöker oss. 11 tips i Eksjö: Strosa bland trähusen Följ med på stadsvandring …

13 december, 2022

Ingen av de tre trästäderna är den andra lik. Eksjö, Hjo, Nora, alla har de sin särskilda karaktär. Ändå har de mycket gemensamt. Alla har fått utmärkelsen Europa Nostra för arbetet med att bevara och vårda den unika bebyggelsen och kulturmiljöerna. Al …